La început a fost albina.

Despre noi

Prin anii ‘70, Moldova, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, găzduia peste 300 000 familii de albine, îngrijite în stupine colective. La una din aceste stupine lucra Anatol Mamaliga, care a învățat apicultura alături de tatăl său în stupina mică a familiei lor.
În 1991, Republica Moldova a obținut independența. Stupinele colective au fost desființate așa cum țara a trecut la proprietatea privată. Fără stupinele colective, albinele au început să dispară. Dar, Anatol, mai degrabă decât să renunțe, a cumpărat 30 de stupi și a continuat cu îndeletnicirea moștenită de la tatăl sau pe un teren mic din spatele casei lui.
Moldova încă nu și-a revenit după pierderea stupinelor colective, astfel numărul de albine disponibile pentru polenizarea culturilor agricole,un lucru vital pentru succesul sectorului agricol din Moldova și a biodiversității sale, rămâne la aproximativ o treime din numărul populației de albine odată existent.


2012

Dar, în 2012, Liza Mamaliga, continuă tradiția tatălui și bunicului ei, și fondează întreprinderea socială Dulce Plai, cu misiunea de a restabili populația de albine din Republica Moldova, și de a produce o gamă largă de produse de la prisacă, în același timp inițiind și sprijinind inițiave pentru dezvoltarea socială prin implicarea tinerilor în Republica Moldova.

Astăzi,stupina Dulce Plai a crescut de la 30 de familii de albine la 180, de la o linie de produse la douăzeci, iar echipa Dulce Plai lucrează activ în școlile locale și alte medii pentru a educa oamenii despre importanța albinelor.Cu sprijinul partenerilor locali și internaționali, Dulce Plai lansează și organizează programe de dezvoltare pentru tineri din zone rurale și asistă apicultori din Moldova pentru a iniția și administra o mică afacere în domeniul apiculturii, promovând și fiind un exemplu de colaborare în sectorul apicol local.

2016

Cu sprijinul partenerilor locali și internaționali, Dulce Plai lansează și organizează programe de dezvoltare pentru tineri din zone rurale și asistă apicultori din Moldova pentru a iniția și administra o mică afacere în domeniul apiculturii, promovând și fiind un exemplu de colaborare în sectorul apicol local.

Cu fiecare borcanaș de miere vândut, noi, la Dulce Plai,sperăm să lăsăm lumea un pic mai bună decât am gasit-o: cu o traiectorie sustenabilă înainte pentru populația de albine, agricultură, biodiversitate, și un viitor mai dulce pentru generația următoare.